Creëren
met de natuur
Wie is Mirjam Rullmann?
Als jong meisje was ik al aan het knutselen en leerde mijzelf allerlei technieken. Ik volgde een opleiding Textiele Werkvormen en textiel is altijd mijn grote passie gebleven. Toen ik zo’n 15 jaar geleden een workshop vilten deed, herontdekte ik de opwinding van zelf nieuwe materialen maken. Vilten is voor mij het ultieme creëren: van onooglijke, losse en onsamenhangende draden en haren een geheel maken, iets dat er daarvoor nog niet was en alleen door mijn hand kan ontstaan.
Op het verdrietigste moment van ons leven, als we moeten loslaten, willen we warmte en verbondenheid voelen. Daar wil ik aan bijdragen, door wat ik kan en door wie ik ben.
Mijn specialiteit is het maken van vilt. Maar wat is vilt eigenlijk? Vilt maak je van losse wolvezels die je door wrijving met water en zeep aan elkaar hecht tot een lap. De wol is afkomstig van schapen of andere dieren, maar je kunt ook andere vezels meevilten. Vilten is een arbeidsintensief proces. Van het ontwerpen, leggen, vilten, vollen (krimpen) tot het reinigen en afwerken. De mogelijkheden van vilt zijn eindeloos: van stevig, ruig en monumentaal tot subtiel, zacht en transparant.
Ik gebruik graag de natuurlijke kleuren van de wol van verschillende schapenrassen, variërend van wit en beige, tot bruin, grijs en zwart. Maar ik wil ook andere kleuren gebruiken. Het liefst verf ik mijn wol zelf, met plantaardige verfstoffen van bloemen, bladeren, bast en wortels. De intensiteit en de aardsheid van deze kleuren en de vele mogelijkheden om de kleuren te beïnvloeden fascineren me. En het leuke is, de restanten van het verfbad kunnen gewoon op de composthoop!
Mijn inspiratiebron is de natuur. Ik heb een grote tuin, met veel bloemen en verfplanten, die ik in alle seizoenen kan gebruiken om mee te verven. Omdat ik de natuur zo min mogelijk wil belasten, gebruik ik bij het vilten en verven biologisch afbreekbare stoffen, zoals olijfzeep. Wol is een prachtig materiaal en schapen leveren elk jaar een nieuwe vacht, dus er hoeft geen dier gedood te worden. Al mijn producten worden probleemloos opgenomen in de kringloop van de natuur.